Gulden snee techniek

-mich- , January 03 2013
-
-mich-

Handige link voor de scapers onder ons

http://www.aquariumhobby.nl/clubblad/2005_10.pdf

Tanganyika en malawi:

Dit poste ik eerder voor iemand en heb ik even gekopieerd:
1) Zorg dat je nergens de overgang van zandbodem naar achterwand ziet, dit gaat zeer ten koste van de dieptesuggestie.
2) Een bak zonder water lijkt veel en veel dieper. Zodra je 'm met water vult lijkt de bak veel minder diep. Tijdens het bouwen vindt je het heel mooi, maar eenmaal met water... Trucs toepassen dus!
3) Voorkom dat je een eventuele naad in je achterwand ziet (heeft niet met diepte te maken, maar is wel mooier)
4) Zet een grote uit het zand opreizende solitaire steen zodanig voor de voorruit dat je er nog tussendoor komt met je hand tijdens schoonmaken.
5) Neem een zeer lange (langwerpige) steen, mooi grillig van vorm en laat die uit een rotsformatie richting je voorruit steken. De steen moet zo veel mogelijk vrij hangen en je kunt 'm steunen door er aan het begin een kleine steen onder te leggen op de bodem. Doe dit in de kijkrichting. Doordat je blik er langs wordt geleid suggereer je diepte.
6) Maak een straatje van zand (als bv een Lobeliastraatje in een plantenbak), dat naar achteren toe steeds smaller wordt en slingerend achter een rotsformatie/blok achter in je bak verdwijnt. Het einde van het straatje moet niet duidelijk zichtbaar zijn en blijft daardoor mysterieus. Langs het straatje zet je rotsblokken of plantformaties (valesneria)
7) Laat de toppen van de plantenformaties +/- 4 cm onder het wateroppervlak komen.
8) Laat enkele stenen het wateroppevlak doorbreken.
9) Maak geen gesloten rotswand, maar steeds groepen rotsen met openingen er tussen.
10) Laat stenen verspringen en uitsteken ten opzichte van elkaar. Gladde rotswanden zijn niet mooi, ook al denk je dat het natuurlijk is.
11) Gebruik niet te weinig stenen, een lege bak is lelijk (zie o.a. foto's op internet), maar houd rekening met ruimte voor zwemmers (Benthochromis, Cyps) en zandcichliden (Xeno, Vederdinnigen)
12) Zorg dat je zo min mogelijk recht op de achterwand kijkt, maar zorg voor doorkijkjes, liefst schuin in de kijkrichting.
13) Als je een grote bak hebt neem dan grote stenen. Ik heb een 190x70x60 cm bak en heb stenen die van de bodem tot het wateroppervlak rijken. Je kunt dit faken door een kortere steen te nemen, deze op een kleinere te zetten en er een steen voor te zetten die de onderste steen camoufleert.
14) Zorg dat achter een tafereeltje weer iets nieuws begint. Dingen achter elkaar zetten dus en niet alleen naast elkaar.
15) Gebruik een piepschuim plaat en zet die tijdens het bouwen tegen de voorruit om deze te beschermen tegen stoten. Steeds even weghalen als je het resultaat van voor wilt zien.
16) Gebruik je mooiste stenen op de 1/3 punten die Bart beschrijft. Dit is de guldensnederegel. Die komt uit de schilderkunst. Als je je in de schilderkunst verdiept kun je nog meer trucs leren. Schilders moeten namelijk ook in een rechthoek diepte creeeren en staan dus vaak voor dezelfde problemen als aquarianen. Kijk de documentaire "Hollands licht".
17) Last but not least Wordt lid van een NBAT aquariumvereniging in je buurt en doe mee aan keuringen. Praat met de keurmeester en andere aquarianen en kijk naar hun bakken. Wat is sterk en wat minder... Lees de keurwijzer. Dan leer je pas!

Gevonden thanks to bazz

Powered by ChronoForums - ChronoEngine.com