kleine posthoornslak

tovenaar , September 05 2006
t
tovenaar

over dit diertje is blijkbaar bijzonderweinig te vinden.dit is wat ik op wikipedia vond.ik moet er wel bijvermelden dat deze informatie mogelijk niet 100% correct is

Gewone schijfhoren
(Doorverwezen vanaf Kleine posthoorn)
Ga naar: navigatie, zoek
Gewone posthoorn
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia
Onderrijk: Metazoa
Stam: Mollusca (Weekdieren)
Klasse: Gastropoda (Buikpotigen)
Orde: Pulmonata (Longslakken)
Familie: Planorbidae (Schijfhorens)
Geslacht: Planorbis

Soort
Planorbis planorbis
(Linnaeus, 1758)
De gewone schijfhoren (Planorbis planorbis) is een in het water levend slakje uit de familie schijfhorens of Planorbidae. De naam wordt soms ook wel met posthoorn gespeld. De officiële Nederlandse naam is echter (Gewone) schijfhoren. (Alle Nederlandse en Belgische weekdieren hebben in 1994 een officiële Nederlandstalige naam gekregen in de Nederlandse naamlijst).

Beschrijving
Deze longslak heeft een sterk afgeplat huis met een diameter van ongeveer 1,7 centimeter, dat schijfvormig is en zes wendingen heeft. Het huisje is stevig, glanzend en doorzichtig en heeft een bruine kleur, hoewel er vaak een aanslag of algengroei aanwezig is die het huisje anders kleuren. Het lichaam is donkergrijs tot zwart, en de twee lange, ronde tasters zijn vaak rood gekleurd. Net zoals de grote posthoorn (Planorbarius corneus) heeft ook deze soort rood bloed, het bevat hemoglobine om efficiënter zuurstof op te kunnen nemen. Hierdoor kan de slak in zuurstofarme omgevingen toch overleven, maar er moet regelmatig aan de oppervlakte geademd worden.

Algemeen
Het voedsel bestaat uit algen, afgestorven planten en detritus, rottend organisch materiaal. Deze soort verdraagt stromend water slecht en is in meer stilstaande wateren te vinden. Deze soort kan zich in tegenstelling tot de grote posthoorn in de kleinste tijdelijke poeltjes handhaven, als er maar rottende planten zijn. Bij droogte wordt het huisje afgesloten en kan de slak wekenlang overleven. Het verspreidingsgebied omvat grote delen van Europa, en Noord-Afrika en in Azië tot aan het Baikalmeer.


Dragersoort
De Gewone schijfhoren is zoals wel meer slakken drager van een beruchte parasiet, althans een enkele larvale stadia daarvan. Per slakkensoort verschillen de parasieten omdat ze zeer goed op een soort zijn aangepast, bij deze soort is het met name de pensworm (Paramphistomum microbothrium), maar ook bepaalde bacteriën leven in de slak. De vrijzwemmende trilhaarlarve van de pensworm, miracidium genoemd, zoekt de slak op, boort zich naar binnen en zoekt de middendarmklier op. Hier ontwikkelt de parasiet zich tot een volgend stadium; de sporocyst, die zichzelf kan vermeerderen. Na nog twee ontwikkelingsstadia te hebben doorlopen verlaten de vrijzwemmende larven met soms honderden tegelijk de slak. Deze larven lijken al op kleine penswormen en worden cercariën genoemd, en zuigen zich vast aan planten, die door runderen gegeten worden en zo de worm binnenkrijgen.

Powered by ChronoForums - ChronoEngine.com