de groteposthoornslak

tovenaar , September 05 2006
t
tovenaar

eveneens een versie vanop wikipedia,mogelijk ook niet 100% correct
Grote posthoorn
(Doorverwezen vanaf Grote posthoornslak)
Ga naar: navigatie, zoek
Grote posthoorn


Taxonomische indeling
Rijk: Animalia
Onderrijk: Metazoa
Stam: Mollusca (Weekdieren)
Klasse: Gastropoda (Buikpotigen)
Orde: Pulmonata (Longslakken)
Familie: Planorbidae (Schijfslakken)
Geslacht: Planorbarius

Soort
Planorbarius corneus
(Linnaeus, 1758)
De grote posthoorn of grote posthoornslak (Planorbarius corneus) is een in het water levende slak uit de familie posthoornslakken of Planorbidae. De naam wordt ook wel met posthoren gespeld.


Beschrijving
De grote posthoorn heeft een zijdelings afgeplat, rond huisje met vijf regelmatige wendingen dat ongeveer 30 millimeter in doorsnede kan bereiken. Het huisje lijkt daardoor inderdaad sterk op een posthoorn, een blaasinstrument. De opening van het huisje is niervormig en de kleur is roodbruin maar door aanslag en algengroei ziet deze slak er soms uit als een kruipende plant. Het lichaam is zeer donkergrijs, en de voet is vrij plat en aan de achterzijde spits. De twee tasters zijn vrij lang, rond en dun en steken meer naar voren. Er is ook een kleine posthoorn (Planorbis planorbis), die echter twee keer zo klein en veel platter is, en bovendien gekield; er zit een 'rand' in het midden van de buitenste wending.


Ademhaling
De grote posthoorn is een longslak en heeft dus longen, maar kan ook zuurstof uit het water opnemen. Hiervoor heeft hij hemoglobine in het bloed, dat daardoor rood van kleur is. Hierdoor kan de slak overleven in minder zuurstofrijke wateren, waar andere soorten, zoals de grote poelslak (Lymnaea stagnalis), het af zouden leggen. Toch moet er af en toe aan het wateroppervlak geademd worden, waarbij de ademopening wordt gebruikt, die eruit ziet als een rond gat dat kleiner en groter wordt.


Levenswijze
Het voedsel bestaat uit algen en rottend, organisch materiaal dat op de bodem ligt. In zowel stilstaande als langzaam stromende wateren kan de grote posthoorn worden aangetroffen, maar alleen in plantenrijke omgevingen. Ook de eitjes worden tegen waterplanten of onder drijvende bladeren afgezet. Deze soort is zoals bijna alle slakken tweeslachtig maar kan zichzelf niet bevruchten. Nadat er gepaard is kunnen meerdere keren eitjes worden afgezet. Deze zitten in een gelei-achtig, plat en doorzichtig eipakket, dat pannenkoek-achtig van vorm is, niet sliertachtig zoals de grote poelslak.

Powered by ChronoForums - ChronoEngine.com