noordzee aquarium:juwel 60 omvormen naar zeeaquarium???

Guest , March 28 2008
?
Guest

)is het mogelijk om mijn juwel aquarium (60*30*35) en 54l die nu vol zit met tropische vissen om te vormen naar een noordzeeaquarium (krabben, garnalen, moselen, zeesterren, anemoontjes,...enz) het zou niet de bedoeling zijn om er vissen in te zetten.

is dit mogelijk???
zo ja kan ik dan mijn huigig pompje behouden of gaat dit roesten??? (standaardpomp van jwel), en heb ik dan nog dingen nodig om weekdieren in leven te houden???

het is niet zeker dat ik dit doe maar het idee speelt al een tijdje door mn hoofd en ik heb niet voldoende plaats om een groot zeeaquarium te zetten dus vroeg ik me af of dit kan met een kleine juwelbak (die er eigenlijk niet voor dient oops )

neujensl

dat is een vraag voor onze zeewater-specialist ... Tovenaar ...
Mijn buikgevoel zegt me dat dit niet de meest ideale en makkelijkste configuratie wordt!
Als ik de verhalen van inrichting van een zeewateraquarium van Tovenaar hoor ,
hebt je hiervoor een speciaal filter nodig ... en moet je het ook op juiste zoutgehalte houden .
Lijkt me niet eenvoudig in zo'n kleine bak ...
Maar misschien kent Tovenaar ... wel een toverformule :wink: .. ik hoop dat hij snel je topic ziet !

?
Guest

tovenaar heeft me wel eens voorgesteld mijn bak om te vormen tot een klein zeeaqua met een anemoon en 2driebandsanemoonvisjes.
dus denk ik dat dit ook mogelijk moet zijn...

?
Guest

ja zeewater klinkt heel leuk he ;)

maar waar is onze tovenaar met raad??? :cheesy:

t
tovenaar

wel ik zie dat je vlak bij de kust woont dus filtering wordt geen probleem opvoorwaarde dat je wekelijks 20% water kan verversen.
waneer je weekelijks 20% water kan verversen heb je enkel een pompje nodig en een grove filtersons (bijvoorkeur dagelijks spoelen) dit om zweefvuil te verwijderen.

bij een dergelijk klein aquarium met wekelijks een grote waterwissel heb je geen eiwitafschuimer nodig.
wat heb je wel nog nodig
-stromingspompen (20-40 maal de inhoud van het aqurium per uur ) intotaal dus 1200 -2400 liter per uur (verspreid over minstens 2 pompen.
-verlichting gepaste en voldoende verlichting (30 watt aan verlichting is het uiterste minimum voor een dergelijk aquarium).
- dan het lastigste en duurste deel de koeling. zelfs een klein aquarium dient gekoeld te worden.in de zomer +-14 graden in de winter 7-8 graden.dit kan door een aquariumkoeler (zeer duur) of een bierkoeler of via buisjes die je door een frigo laat lopen (google even op diy chillers)

de keuze aan diertjes voor een noordzee aquarium is enorm groot (al zijn er weinig mensen die dit weten ) zeepaardjes raad ik je echter af deze diertjes zijn erg kwetsbaar en moeilijk in leven te houden voor de beginer.

veel gelijk ermee

?
Guest

hartelijk dank tovenaar

wat ik me afvraag nog

door de koeling gaan mijn ramen dan niet aanslaan???
zit in een studiotje met tussen de 20 en 24°C verwarming
en water dat slechts 14-15°C is vrees ik voor aanslag??? en dit mag niet de bedoenling zijn he

waarom verdeeld over 2 pompen (klein aquarium= niet veel plaats om weg te stoppen) ook buiten de aqua heb ik weinig plek omdat ik in een studio woon

verdere tips en adviezen graag gewild ;) :wink:

t
tovenaar

met 1 pomp ka je enkel het water doen ronddraaien in de bak.meestal zet men twee pompen recht tegeover elkaar dit zorgt voor een sterk varieerende stroming.
het aandampen van de ruiten is bij velen een probleem maar er bestaan een antal trukjes voor.
een luchtstroom via een klein pc ventilatortje lang het glas laten paseren ,zeepzop op het glas,er bestaan zelfs anti condens sprays geloof ik.
dit is een probleem waar je na wat zoeken meestal een goede oplossing voor vind.
bij grote zelfboubakken wordt wel eens dubbelglas gebruikt.

?
Guest

hartelijk bedankt

ik ga hierover nog verder nadenken hoor
ik zou er geen vissen inzetten maar enkel schelp en schaaldieren
vissen lijkt me nog moeilijker + het is geen grote aqua en vermits de meeste vissen al een aardige lengte bereiken is dit niet aangeraden in een aquarium van 60cm op 30 :D

als ik nu een zware buitenfilter instaleer zou dit zeker voor genoeg stroming kunnen zorgen en koelen via de ijskast kan perfect want die straat er vlak naast :D het licht is voorlopig 15W maar daar kan voor gezorgd worden ;)

ok

hartelijk bedankt
ik laat nog wel iets weten

(dit is echter een lange termijnproject ten vroegste na de zomervakantie gaat het in werking :wink: )

neujensl

als je nog meer over noordzeeaquarium wil weten is een bezoekje aan sealife centerin blankenberge zeker de moeite waard .
Ik heb het met het gezin tijdens de paasvakantie bezocht en er is een nieuw gedeelte dat wel interessant is ...

Ze melden het op hun site als volgt :

Kom naar ons splinternieuw auditorium en leer iets bij over alle wonderen en mysteries van onze Noordzee. Onze edutainers geven er fascinerende presentaties over de belangrijkste wezens uit onze eigen kustwateren die in verschillende nieuwe aquaria tentoongesteld worden. Bovendien worden alle bezoekers gestimuleerd om zelf op verkenning te gaan en bepaalde dieren aan te raken in een speciaal daarvoor ontworpen bassinDe edutainer wist inderdaad wel wat te vertellen ... Dat de aqauriums bijv. aan max. 10 graden werden gehouden wat zoals Tovenaar terecht opmerkt toch wel de nodige eisen stelt aan de koeling .

Alleen de toegangsprijs is een beetje aan de hoge kant ... Maar geregeld vind je kortingsbonnen van 50 % e.d . Even uitkijken dus !

?
Guest

ok bedankt voor de tips (kortingen :wink: )

ik dacht ook eens langs te gaan deze vakantie maar omwille van de prijs en voor de toch wel beperkte oppervlakte zijn we niet gegaan als ik een goedkope manier vind ga ik daarzeker eens langs ;)

Powered by ChronoForums - ChronoEngine.com